ruj.

25

Pas i agresija

Objavio Kategorija Zanimljivosti

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dobar dan svim ljubiteljima pasa. U ovom članku ću se baviti najčešćim problemom koji vlasnici imaju sa svojim psima.

Često prilikom nabavke psa pogriješimo kod odabira pasmine jer vlasnici nisu dobro obavješteni o svim karakteristikama određenih pasmina. U daljnjem odrastanju pasa dolazi do neželjenih posljedica, a jedna od najčešćih je pojava agresije prema životinjama i ljudima. Vlasnici agresiju koja se pojavi iznenada povezuju s raznim stvarima, od spolne zrelosti psa,usamljenosti do karaktera određenih pasmina. Doduše, ništa od ovoga nema veze s pojavom takozvane agresije koja se pojavi odjednom. Dapače, ona se nije pojavila odjednom nego je dolazila postepeno samo što nije bila uočena. Često sam pisao o tome da trebate naučiti promatrati svog psa i prepoznavati njegove promjene u ponašanju. Kada ih uočite trebate potražiti savjet stručne osobe, a ne vršiti razne eksperimente koje smislite sami ili vam ih savjetuju ljudi koji se ne razumiju u pseće ponašanje. Ne postoji pravilo koja pasmina može biti agresivna, tako da je moguće to očekivati kod svih. Agresivan pas postaje takav ako mu to dozvolimo ili ga takvim učinimo svjesno. Posljedice pseće agresije mogu biti veoma strašne.

Osnovne stvari koje se moraju naučiti kada je ljubimac štene su te da ga svatko od ukućana može dirati i uzeti mu posudu s hranom prilikom hranjenja. Svaku agresivnu pojavu treba zaustaviti na vrijeme kako se ona ne bi ponavljala. Kod šetnji parkom i slično ne dozvoljavajte mu da pokazuje agresiju na pse ili ljude. Za šetnje koristite duge uzice (npr. 10m) da ga imate pod kontrolom toliko dugo dok pase ne nauči dolaziti na zapovijed te ga puštajte tek kad imate potpunu kontrolu nad njim. Prilikom susreta s drugim psima ne pokazujte nervozu te ne vucite psa na uzici jer će ga to dodatno potaknuti na agresiju. Najgora stvar koju možete učiniti je da izolirate psa od okoline. Vodite ga među ljude i pse. ali pod vašom kontrolom i svaki puta iz agresivnog stanja ga povucite i pozovite, bez naknadnog davanja nagrade. Nagrađujte ga jedino onda kada nešto dobro učini, nešto što ste ga učili. Psi koji pokazuju agresiju nisu sigurni psi već prestrašeni i nesigurni u sebe. Čovjek siguran u sebe i svoje sposobnosti nikada neće biti nervozan i agresivan. Postoji veliki problem u vlasnicima koji svoju nesigurnost prenose na pse i time pogoršavaju stvar, a sve se svodi na to da nisu dovoljno educirani. Tada nastaje problem u kojem svi pate, od pasa do vlasnika i njihovih obitelji. Neki vlasnici su pokušali kastracijom svojih pasa smanjiti agresivnost dok su neki mislili da je kastracija pojačala agresiju, što nije točno. Kao što nije točna ni tvrdnja da je agresija povezana s čuvanjem teritorija.

Savjet za one koji imaju problema s agresivnim psom: ne pokušavajte sami već potražite stručnu pomoć prije nego što je prekasno.

Broj za besplatni savjet je isti: 091-301-99-01, od pon-pet od 09-14 i od 18-22 subotom. Na mail sam uvijek dostupan i molim vas da ako pišete da ostavite broj telefona pa ću se ja javit vama ako nisam dostupan. Svi savjeti su besplatnii i molim vas da se ne sramite pitati.

Srdačan pozdrav svima!

Igor Bratić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Pročitajte i ostale zanimljive tekstove iz kategorije Zanimljivosti i ne zaboravite ih podijeliti na društvenim mrežama sa svojim prijateljima, ljubiteljima pasa.

Nema tagova

  

Komentiraj

Morate biti registrirani član kako biste komentirali.

Posljednje objave

  • Traži li ga itko? Izgubljen pas iz Hrvat...

    Podatci su poznati uredništvu. Molimo podijelite ovu novost da pomognemo vratiti psa svom vlasniku. Good morning, I'm writing you from Trieste, Italy. I'm a m...

  • Pas i agresija

    Dobar dan svim ljubiteljima pasa. U ovom članku ću se baviti najčešćim problemom koji vlasnici imaju sa svojim psima.Često prilikom nabavke psa pogriješimo ...

  • Sara – žena koja vodi sklonište za...

    Sklonište za pse u Peruu, The Milagros Perrunos, je specijalizirano za spašavanje i čuvanje pasa koji su djelomično paralizirani nakon što su stradali pod kotač...