Novosti / Pasmine

Anatolijski pastirski pas - Anatolian shepard dog - Çoban Köpeği - Karabash

svi.

10

Anatolijski pastirski pas – Anatolian shepard dog

Objavio Kategorija Pasmine

POVIJEST Anatolijski pastirski pas je autohtoni pas Male Azije, a trenutno je pod patronatom F.C.I.-a. Većina ljudi su čuli za njegovo narodno ime karabash, što doslovno znači crnoglavi. Služio je za čuvanje stoke i kao društvo pastirima. Stoljećima su njegovi preci korišteni u bitkama kao ratni psi i psi za lov. Služio je ipak prije sve ... Nastavi s čitanjem »

svi.

06

Aidi

Objavio Kategorija Pasmine

POVIJEST Pas potječe iz Maroka i to sa planine Atlas i vrlo je vjerojatno da je u srodstvu sa većinom planinskih pasmina u istočnoj Europi i Turskoj. Kao planinska pasmina vrlo se dobro snalazi u ulozi čuvara. Glavna namjena mu je bila da čuva vlasnika i njegova stada ovaca i koza od divljih životinja (naročito vukova) i lopova, iako ga ... Nastavi s čitanjem »
Tibetski mastif, tibetan mastiff

ožu.

26

Tibetski mastif – Tibetan Mastiff

Objavio Kategorija Pasmine

POVIJEST To je jedna od najstarijih pasmina na svijetu. Od njega je potekla većina molosa i mastifa širom svijeta, a sigurno je predak svim planinskim pastirskim psima. Marco Polo ih je opisivao nakon svojih putovanja po dalekom istoku u trinaestom stoljeću. Pretpostavlja se da su u Kini bili psi čuvari još prije 3000 godina. OSOBINE ... Nastavi s čitanjem »
Tosa Dog

ožu.

16

Tosa

Objavio Kategorija Pasmine

POVIJEST Zemlja porijekla pasmine je Japan. Ime je dobila po staroj istoimenoj provinciji na otoku Shikoku, gdje su borbe pasa bile vrlo popularne. Tamošnji psi nisu bili veliki, pa su starosjedioci otoka križali pse sa pridošlim molosoidnim pasminama iz Europe, kao: njemačka doga, engleski mastiff, bernandinac, engleski bulldog. Još nek ... Nastavi s čitanjem »

ožu.

11

Bernardinac – Saint Bernard

Objavio Kategorija Pasmine

POVIJEST Razvivši se u Švicarskoj, Bernardinac vjerojatno potiče od velikih mastifskih pasa iz Azije koji su stigli u Evropu zahvaljujući Rimljanima. Ime pasmine vezuje se uz pse koji su živjeli sa svećenicima u samostanu u švicarskim Alpama. Samostan je osnovao Sveti Bernard de Menthon 1600-te i nazvan je Konačište Svetog Bernarda. Bio ... Nastavi s čitanjem »
Cane Corso Mastiff

ožu.

08

Cane Corso Mastiff

Objavio Kategorija Pasmine

POVIJEST Po starim zapisima njegov postanak vežemo uz jug Italije (pokrajina Puglia) odakle se zajedno sa Rimskim legijama nastanjuje u cijelome rimskom carstvu. Poznat je pod nazivom Cane Corso Italiano, Cane Corso Mastiff, Cane di Macellaio, Italian Mastiff, Sicilian Branchiero. U doba Rimskog carstva služio je višestruko: legionari su ... Nastavi s čitanjem »
Veliki švicarski planinski pas – Grosser Schweizer Sennenhund - Greater Swiss Mountain Dog

ožu.

05

Veliki švicarski planinski pas

Objavio Kategorija Pasmine

POVIJEST Veliki švicarski planinski pas je najveći od sva četiri tipa švicarskih planinskih pasa koji svi vjerojatno potiču od Tibetanskih Mastifa koji su pratili Rimske legije na njihovim osvajanjima kroz Sveti Gotttard preko Alpa do Gala. Psi su tjerali i čuvali stoku koja je hranila legionare. Na tome putu mnogi su ostali na području ... Nastavi s čitanjem »

pro.

12

Mali međimurski pas – Međi

Objavio Kategorija Pasmine

Mali međimurski pas uzgaja se preko sto godina u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u Međimurju kao užem području pojavljivanja.  Međimurci ga zovu “hrčičar” ili “štakoraš” jer se specijalizirao za lov na štakore ili “hrčice” te godinama bio najbolji čovjekov prijatelj u lovu na njih. Još su naši roditelji itekako znali za njega. Pas je da bi ga ... Nastavi s čitanjem »

Posljednje objave

  • Traži li ga itko? Izgubljen pas iz Hrvat...

    Podatci su poznati uredništvu. Molimo podijelite ovu novost da pomognemo vratiti psa svom vlasniku. Good morning, I'm writing you from Trieste, Italy. I'm a m...

  • Pas i agresija

    Dobar dan svim ljubiteljima pasa. U ovom članku ću se baviti najčešćim problemom koji vlasnici imaju sa svojim psima. Često prilikom nabavke psa pogriješimo ...

  • Sara – žena koja vodi sklonište za...

    Sklonište za pse u Peruu, The Milagros Perrunos, je specijalizirano za spašavanje i čuvanje pasa koji su djelomično paralizirani nakon što su stradali pod kotač...